23948sdkhjf

Nytt gårdsstöd införs

Regeringen inför nytt gårdsstöd.
Ett särskilt stöd till företag som har nötkreatur ska införas och gårdsstödet ska vara lika högt i hela landet, det aviserade regeringen förra veckan. Beslutet innebär dock att Sverige kommer ett steg närmre det nya förgröningsstödet som riskerar att ge en ökad regelbörda för företagen.

– Det är positivt att regeringen prioriterar svensk mjölk- och nötköttsproduktion genom det särskilda stödet för företag med nötkreatur. Det är ett effektivt sätt att rikta stöd till aktiva producenter. I reformer framöver får vi även diskutera bland annat fårnäringens behov, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.

Nationell utjämning
Regeringens beslut innebär att gårdsstödet inom ett antal år kommer att vara lika högt i hela landet, så kallad nationell utjämning. Nuvarande regioner försvinner och de historiska tilläggsbeloppen fasas ut.

– De omfördelningar som utjämningen medför kommer att bli kännbara för flera företag. LRFs uppfattning är dock att det är bra att den historiska kopplingen i gårdsstödet bryts och att ett gårdsstöd som har samma värde i hela landet på sikt är det bästa för svenskt lantbruk. Det ökar dock behovet av att regeringen ser till att svenska lantbruksföretag får likvärdiga konkurrensvillkor som våra grannländer, säger Helena Jonsson.

Nya miljövilkor
Reformen innebär också att det ska införas nya miljövillkor, det så kallade förgröningsstödet, något som enligt LRFs mening riskerar att ge ökad regelbörda utan positiva miljöeffekter.

– Förgröningsstödet kommer att göra att många bönder med aktiv och varierad produktion tvingas göra en hel del anpassningar som kommer att kännas obefogade för många företag. Det ligger heller inte i linje med de förenklingsambitioner som Jordbruksverket och LRF har. Vi är trots allt glada att regeringen använder de undantagsmöjligheter som finns och att man har försökt hitta en bra tillämpning, men det kommer att krävas tydlighet i informationen från myndigheterna så att företagen förstår vilka regler som gäller, säger Helena Jonsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11