23948sdkhjf

Axfood satsar på grönlistad fisk

Axfood har målsättningen att år 2020 enbart sälja grönlistad fisk och skaldjur.
Axfood har beslutat om målsättningen att år 2020 enbart sälja fisk och skaldjur som får grönt ljus på WWF:s lista. Sedan 2008 har de båda kedjorna avstått från att sälja rödlistad fisk och skaldjur.

- Det som avgör när vi klarar detta är tillgången på ASC-märkt lax, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood i ett pressmeddelande. Kanske vi kan gå över till grönlistat tidigare. I så fall gör vi det.

Ny fiskpolicy
Det har hänt mycket inom fisket sedan 2008. Då hade östersjölax och rödspätta fått rött ljus av WWF och många kunder var osäkra på vad de kunde köpa med gott samvete. Då införde Axfood en fiskpolicy där en viktig punkt var att inte sälja sådant som var rödlistat enligt WWF, utan bara grönlistat och gullistat. Dessutom skulle sortimentet av miljömärkt fisk förbättras.

Fler MSC-märkningar
Sedan dess har antalet produkter som blivit MSC-märkta, och därmed automatiskt grönlistade, ökat kraftigt. Samtidigt har Hemköp MSC-certifierat sina manuella fiskdiskar.

Att erbjuda ett komplett utbud på grönlistad fisk är ett viktigt mål för både Hemköp och Willys. Idag är emellertid endast en mindre del av den odlade norska laxen grönlistad. För att få grönt ljus måste odlingarna bli certifierade antingen enligt den nya standarden ASC eller av Krav.

Utveckligen av fiskpolicyn är en del i Axfoods hållbarhetsarbete.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113