23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Hettan hotar odlad fisk

Sommarens höga vattentemperaturer leder till mindre fiskar eller inga fiskar alls i de odlade bestånden.

Den varma sommaren med varma vattentemperaturer, exempelvis 27 grader i Bottenviken, innebär ett hot mot Sveriges fiskodlingar. Varken regnbåge eller röding, landets mest odlade fiskar, klarar så höga vattentemperaturer.

— När det blir så varmt kan vi inte mata alls. Fisken har fullt sjå att överleva, säger Jonny Lindberg som odlar regnbåge i Piteå, enligt TT.

När fiskarna äter krävs syre, men eftersom syrehalten minskar i vattnet när det är varmt kan odlarna inte kan mata fisken lika mycket, ibland inte alls. Detta leder till mindre fiskar eller inga fiskar alls.

Totalt äter svenskarna cirka 2 000 ton röding per år, varav i princip allt är odlat i Sverige.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078|instance-web01