23948sdkhjf

Augusti avgör spannmålsskörden

Tack vare en mild vinter och en gynnsam vår har Lantmännen förutspått ett rekordår för hela Sveriges spannmålsskörd, men osäkerheten är fortfarande stor.
Lantmännens första skördeprognos visar på en totalskörd på minst 5,75 miljoner ton. Men förutsättningarna ser olika ut i landet.

– Det är för tidigt att säga något säkert, men det lutar åt att det blir en bra skörd i hela landet, trots att det alltid finns regionala skillnader, säger Mikael Jeppsson, chef för Lantmännens spannmålsenhet, till Hela Hälsingland.

Men även om det varit gynnsamt väder för skörden sedan i höstas, så råder fortfarande en stor osäkerhet för lantbrukarna.

– Augusti är en känslig månad för spannmål, då den ska skördas. Det är många faktorer som spelar in för hur skörden blir och den senaste tidens värme kan ha gjort att det blivit för torrt i vissa områden, och vi kan ha tappat lite sedan prognosen vi gjorde i juni, förklarar Mikael Jeppsson.

En stor skörd skapar möjlighet för ökad export och pressade priser, men Sveriges påverkan är marginell eftersom den totala produktionen omfattar 5,75 miljoner ton och Europa producerar över 300 miljoner ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079