23948sdkhjf

Åter ett svagt lingonår

Sveriges lantbruksuniversitet prognos visar att det blir ett svagt lingonår.
Det ser ut att bli ont om lingon i år. Prognosen från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar på klart sämre tillgång i alla landsdelar utom i Götaland jämfört med ett normalår.

Årets prognos pekar på en relativt sett mycket dålig tillgång på lingon i Norrland, med endast drygt hälften så mycket bär jämfört med medelvärdet för perioden 2003–2013. I Svealand ser det ännu sämre ut, där prognosen tyder på att det endast kommer att finnas en femtedel av normaltillgången, faktiskt den sämsta tillgången sedan mätningarna började 2003 för denna del av landet. Bara i Götaland tycks tillgången på lingon kunna betecknas som normal. Prognosen baseras som vanligt på uppgifter från Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker.

– Den svaga tillgången på lingon i Götaland kan delvis förklaras med att lingonriset i viss utsträckning har drabbats av samma vinterskador som blåbärsriset. Längre norrut har vi dock ingen bra förklaring, säger Ola Langvall, vid Asa försökspark, som ansvarar för bärobservationerna vid SLU:s skogliga försöksparker i ett pressmeddelande.

Mängden bär i skogarna påverkas av vädret och andra händelser under ett helt år, från det att blomanlagen bildas på sommaren tills de mognar nästa sommar. Därför är det svårt att avgöra vilka vädersituationer eller andra händelser som leder till sådan här missväxt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063