23948sdkhjf

Danskt pålägg återkallas

Tulip Food Company återkallar pålägg efter misstanke om listeria.
Tulip Food Company återkallar idag en rad påläggsprodukter i Danmark och Sverige efter misstanke om listeria. Det har inte funnits listeria i de återkallade varorna i Danmark, men en analys av ett mindre parti (144 paket) skinka som sålts i Sverige och som är producerad i samma produktionslinje har visat spår av listeria.

– Listeria har upptäckts i ett rutinprov som utförts av Tulips egen kvalitetskontroll och därför har vi återkallat alla produkter producerade i den aktuella linjen från den 7 augusti och fram till idag. Vi gör detta med hänsyn till konsumenternas säkerhet, säger Michael Larsen, kvalitetschef hos Tulip Food Company i ett pressmeddelande.

Små mängder
Han vill poängera att de funna mängderna är så små och att konsumenterna som har ätit de aktuella produkterna inte riskerar att bli sjuka.

– Men listeria kan växa i en produkt och därför kan en mycket liten mängd under hållbarhetsperioden växa till en mängd som kan utgöra en risk. Våra beräkningar visar att den risken först uppstår sist under hållbarhetsperioden och därför vill vi att alla produkter kasseras innan de kan komma att utgöra en risk för konsumenterna, säger Michael Larsen.

Han beklagar förekomsten av listeria men understryker att de omfattande försiktighetsåtgärder som Tulip har vidtagit, genom att löpande ta prover från produktionen, är för att kunna återkalla produkter med listeria innan de kan utgöra en fara för konsumenterna.

– Vi gör stora insatser för att undvika listeria i våra produkter. Samtidigt gör vi löpande prover på våra produkter och utrustning så att vi snabbt kan uppmärksamma eventuella förekomster. Enbart det senaste året har vi utfört 6.000 prover och självklart beklagar vi att det nu påträffats i våra produkter, säger Michael Larsen.

Stängd produktionslinje
Återkallelsen i Sverige gäller Schächter Luftikus, Schächter Bauernskinka, Tulip Kokt Skinka samt Tulip Rökt Skinka.

Produktionslinjen på Tulip Food Companys fabrik i Shüttorf, där pålägget producerats, är stängd tills Tulip är säkra på att man hittat och åtgärdat källan till listeriasmittan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.162