23948sdkhjf

Frukt- och grönsaksodlare kan få EU-stöd

Frukt- och grönsaksodlare i EU kan få stöd efter ryskt importstopp.
Med anledning av Rysslands importstopp av frukt och grönsaker har EU-kommissionen beslutat om särskilda krisåtgärder. Åtgärderna gäller även svenska odlare, även om importstoppet hittills inte fått några större konsekvenser i Sverige.

Krisåtgärderna innebär att producenter som får kraftigt försämrade priser för sina produkter istället kan välja att lämna kvar dem på fältet eller att på olika sätt ta bort produkterna från den vanliga marknaden. Produkterna kan till exempel skänkas till en skola eller användas för att producera biogas.

– Krisåtgärderna är ett skyddsnät som man kan använda om man inte kan sälja sina produkter som planerat, förklarar Erica Persson på Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Stödet kan ses som en sista utväg, det är inte en ersättning på samma nivå som att sälja produkterna till normala priser.

Främst äpplen och päron
Det totala stödet är 125 miljoner euro. Det går att söka till och med den 30 november, eller tills pengarna tar slut.

Två tredjedelar av stödbeloppet är reserverat för äpplen och päron. Den återstående tredjedelen går till tomater, morötter, kål, paprika, blomkål och broccoli, gurka, smågurka, champinjoner, plommon, vissa bär, vindruvor och kiwi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094