23948sdkhjf

Arla vill köpa egypiskt mejeri

Arla lägger icke-bindande bud på mejeri i Egypten.
Arla lägger ett icke-bindande bud på det börsnoterade Arab Dairy Products Company (ADPC.ca), som har sitt huvudsäte nära Kairo. Arla kommer i och med ett köp, som förutsätter att företagets ekonomi är god, att bli en av de fem-sex största mejeriaktörerna i Egypten.

En så kallad due diligence-fas går nu igång, där Arla efter att ha gett ett icke-bindande bud på upp till 100 procent av aktierna kan få en mer detaljerad inblick i de delar av Arab Dairys verksamhet som inte finns beskrivna i årsredovisningen.

- Vårt bud är inte bindande men blir nu officiellt, eftersom Arab Dairy är börsnoterat. Företaget ser ut att passa våra ambitioner i Egypten bra, och nu ska vi ner i detaljerna innan vi tar beslut om ett köp, säger Rasmus Malmbak Kjeldsen, som är ansvarig för Arlas verksamhet i Mellanöstern och Afrika i ett pressmeddelande.

Blir bland de största i Egypten
Det intressanta med Arab Dairy är att företaget har en stark position inom både detaljhandel och foodservice (restauranger och storhushåll), vilket passar bra med Arlas fokus på just dessa säljkanaler. Köpet kan ge Arla en placering bland de 5-6 största mejeriaktörerna i Egypten och en marknadsandel på 13-15 procent i ostkategorierna.

- Arab Dairys lokala produktion är baserad på så kallad rekombinering, där mjölkpulver och vatten blandas för att sedan användas till osttillverkning. Cirka 80 procent av mjölkpulvret importeras till Egypten. Det finns alltså potential att använda den mjölk våra ägare Arlabönderna producerar till värdeförädlade produkter och avsätta dem på en marknad i tillväxt, säger Rasmus Malmbak Kjeldsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142