23948sdkhjf

Absolut Vodka satsar på förnybart bränsle

Absolut Vodka går över till förnybart bränsle
2009 satte The Absolut Company ett mål om att halvera CO2-utsläppen från anläggningsrelaterade transporter per liter producerad vodka till 2020. Som utgångspunkt genomfördes en kartläggning av transporterna kring produktionsanläggningarna. Den visade att den största klimatpåverkan kom från transporten av drank, den biprodukt som bildas vid destillationen och som används till att föda hundratusentals kor och grisar i närområdet. För varje liter producerad vodka blir det fyra liter drank. Det visade sig att drankstransporten blev nyckeln till de transportrelaterade utsläppen och arbetet med att hitta ett förnybart bränslealternativ påbörjades.

– Vi inledde samtal med åkarna som transporterar dranken och gemensamt hittade vi lösningen med RME, rapsmetylester, också känt som biodiesel. Vi har hittills erfarit att med rätt service, är det idag möjligt att genomföra ett större transportarbete med RME, säger Peter Neiderud, logistikchef och tillförordnad kvalitets- och miljöchef vid The Absolut Company i ett pressmeddelande.

Ny tankstation
En ny tankstation för lokalproducerad RME från Ecobränsle togs efter sommaren i bruk vid destilleriet för Absolut Vodka. I kontraktet med veteleverantörerna har sedan tidigare skrivits in att minst 25 procent av transporterna ska ske med förnybara drivmedel, och nu förs en aktiv dialog även med andra leverantörer för att öka andelen förnybara bränslen. Det råder ingen tvekan om att målet att halvera CO2-utsläppen med 50 procent till 2020 kommer att uppnås, och det med råge.

– Detta är ett steg på vägen i vår strävan efter att göra så lite påverkan på miljön som möjligt. Vi ser RME som en bra men tillfällig lösning, då raps i grund och botten är en livsmedelsprodukt. Vi undersöker därför fortlöpande andra möjliga bränslealternativ att använda i framtiden. Mest intressant är förädlade restprodukter så som biogas eller skogsprodukter. Detta skulle rimma bättre med konceptet cirkulär ekonomi, som vi försöker ha som ledstjärna i vårt arbete, säger Peter Neiderud.

Under de senaste 10 åren har Absolut Vodka minskat CO2-utsläppen från den egna produktionen med 80 procent bland annat genom omfattande värmeåtervinning och byte till förnybar el.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063