23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Ehec-bakterier i utländskt nötkött

I Livsmedelsverkets undersökning har hälsofarliga bakterier hittats i vart tionde köttprov.

Livsmedelsverkets undersökning av utländskt nötkött visar att det fanns shigatoxinproducerande E. coli, så kallade Stec-bakterier, i tretton procent av proverna. När smittan finns hos människor kallas den Ehec och kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt.

– Hanterar du köttet rätt kan du vara helt lugn. Genomstek hackat och malet kött ordentligt så är du på den säkra sidan, säger Mats Lindblad, Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

177 prover

Livsmedelsverket har analyserat 177 prover från kött från EU-länder eller från länder utanför EU. I 23 av proverna fanns Stec-bakterier. Sex av dessa hade egenskaper som pekar på att de har förmåga att orsaka allvarlig sjukdom.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.114