23948sdkhjf

Lägre halter av akrylamid i livsmedel

Livsmedelsverkets provtagning visar att det är lägre halter av akrylamid i vissa livsmedel.
Livsmedelsverkets provtagning av akrylamid i mat visar att flera företag har lyckats få ner halterna i sina produkter. Det är positivt eftersom akrylamid är ett cancerframkallande ämne.

– Några produkter har betydligt lägre halter jämfört med förra mätningen. Det är bra för konsumenterna och vi hoppas att de positiva exempel vi ser sporrar fler företag att arbeta för att få ner halterna, säger Petra Fohgelberg vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverkets mätningar av akrylamid i mat har pågått sedan 2002. För 2014 omfattar den 88 prover. När det gäller pommes frites och vissa barnmatsprodukter har några företag lyckats sänka halterna.

– Nu vill vi försäkra oss om att det här inte är en tillfällighet och fortsätter därför att mäta akrylamidhalten, säger Petra Fohgelberg.

Gränsvärde kan komma
I dagsläget finns inget gränsvärde i EU för akrylamid i livsmedel. Men det finns ett så kallat indikativt värde som används av medlemsländerna i arbetet för att sänka akrylamidhalterna i mat. Ett framtida gränsvärde för akrylamid kan bli aktuellt. Livsmedelsverket fortsätter att samarbeta med livsmedelsföretagen i syfte att få ned halterna i den mat som produceras i Sverige.

– Vi vill inte att svenska livsmedelsföretag ska hamna på efterkälken med att få ner halterna av akrylamid. Det är viktigt både inför ett eventuellt gränsvärde men framförallt för konsumenterna, säger Petra Fohgelberg.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.128