23948sdkhjf

Fortsatt rött ljus för västkusträkan

Förändring inom kontroll och förvaltning krävs för att den omdebatterade räkans röda ljus ska bli grönt.
I årets upplaga av WWFs fiskguide får ASC-certifierade tropiska jätteräkor för första gången grönt ljus liksom MSC-märkta havskräftor från Kattegatt och Skagerrak. Certifieringen innebär mindre antibiotika och kemikalier samt krav på effektivare reningssystem. Dessutom måste hänsyn tas till vilda arter och naturmiljöer samråd ske med byalag och lokalbefolkningar. Men när det gäller nordhavsräkan så kvarstår det röda ljuset, förutom i Barents hav.

Vill ha ökad kontroll
Det ser ljusare ut för beståndet av nordhavsräka. Men fortsatt dålig kontroll när det gäller dumpningen av småräkor och brister i förvaltningen gör att västkusträkan behåller sitt röda ljus. WWF har upprepade gånger under 2013 och 2014 tryckt på ansvariga myndigheter, men åtgärderna har inte varit tillräckligt effektiva eller gett önskat resultat.

– För att kunna stoppa dumpningen av småräkor krävs en skärpt kontroll och förvaltning. Först då kan certifieringen av västkusträkan ta ordentlig fart. Många med mig ser fram emot att kunna njuta av hållbart fiskade färska räkor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

I samband med att nordhavsräkan fick rött ljus förra året har intresset ökat för MSC-märkta räkor. Idag finns 70 procent fler MSC-märkta räkprodukter på svensk marknad jämfört med för ett år sedan.

Årets fiskguide omfattar ett 50-tal fiskarter, där cirka hälften har grönt ljus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094