23948sdkhjf

Krispaket från LRF Mjölk

Åtgärdsförslag för att klara den akuta mjölkkrisen lämnas till regeringen.
I dag lämnar Lantbrukarnas Riksförbund över ett krispaket med föreslagna åtgärder som ska underlätta situationen för landets hårt prövade mjölkbönder. Under mötet som hålls av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kommer LRF att föreslå en politisk handlingsplan som möjliggör svensk mjölkproduktion nu och framöver.

Ökat stöd och mindre administration
Krispaket innehåller åtgärder som branschen själv bör se över, men framför allt de politiska åtgärder som krävs. Bland annat föreslås att inbetalning av moms skjuts upp, statliga garantilån, och tidigarelagda utbetalningar av EU-stöd. Man vill också sänka särbeskattningen för svenska bönder när det gäller handelsgödsel, bränsle eller avstånd.

Dessutom föreslås att regelverk ska ses över så att bonden kan lägga mindre tid på administration och mer på kor.

– Sveriges bönder har ett konkurrensmässigt underläge på grund av det svenska regelverket. Vi tror att det behöver moderniseras utan att backa från det unika läge som vi har när det gäller god djuromsorg, låg antibiotikaanvändning och klimatsmarta mejeriprodukter. Men för att vi ska behålla Sveriges mjölkproduktion, som majoriteten av konsumenterna vill, måste vi mjölkbönder få ett större inflytande över hur målen ska nås, säger Palle Borgström, ordförande i LRFs mjölkdelegation, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11