23948sdkhjf

Kraftig ökning av antibiotika i djurhållning

Sverige tar nu globalt initiativ för att motverka användningen.
Enligt en OECD-rapport väntas en dramatisk ökning av antibiotika inom djurhållning i världen de kommande 15 åren. Siffrorna visar att användningen kommer att öka med cirka 70 procent och inom vissa näringar som bland annat kycklinguppfödning i Indien med över 300 procent. Detta innebär bland annat ett starkt ökande antal resistenta bakterier.

– Vi får väldigt allvarliga varningssignaler, säger Lena Ek, centerpartist och vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet i Riksdagen, till SVT Nyheter. EU:s smittskyddsinstitut pekar på att 25 000 människor dör varje år i Europa till följd av resistenta bakterier. Och det här är oerhört allvarligt ur folkhälsosynpunkt.

Svenskt initiativ
För att hejda antibiotikaanvändningen kommer Miljö- och jordbruksutskottet i veckan att lägga fram ett förslag som majoriteten av partierna förväntas skriva under. Detta kommer att leda till ett regeringsuppdrag att driva på minskningen av antibiotikaanvändningen internationellt.

Uppdraget förväntas igång inom ett år.

Bäst i världen
Sverige är ett av de länder som använder minst antibiotika i djurhållningen. 1986 var man först i världen med att förbjuda användningen av antibiotika för att djuren skulle växa bättre.
Vid antibiotikabehandling för att bota djur, behandlas enstaka djur, men i de flesta andra länder behandlas grupper av djur, även de friska, genom att lägga antibiotika i vattnet eller i fodret.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.844