23948sdkhjf

Mindre fiskfusk med ny standard för spårbarhet

Med en ny standard för spårbarhet möter MSC många företags växande behov av att kunna bevisa för konsumenter att fisken de säljer har fångats på ett hållbart sätt.
DNA-tester på MSC-märkt fisk från 15 länder har visat att 99% är korrekt märkt och att fisken kan spåras tillbaka till yrkesfisken som certifierats som hållbara. I Sverige är siffran 100%. Nu lanserar MSC en ny version av sin spårbarhetsstandard. Standarden har blivit enklare och tydligare för att få fler företag att MSC-certifiera sig och därmed kunna erbjuda MSC-märkt fisk. Detta samtidigt som det inte har kompromissats med kraven på spårbarhet i livsmedelskedjan – en spårbarhet som säkrar att det är rätt fisk som hamnar på tallriken.

En standard för spårbarhet i hela kedjan
Idag är mer än 2 800 företag i över 75 olika länder MSC-certifierade. Dessa har därmed rätt att sälja MSC-märkta fisk och skaldjur eftersom det går att bevisa att de kommer från certifierade yrkesfisken. Att spårbarheten går att säkra är inte minst viktigt med tanke på att fisk är en viktig handelsvara på en global marknad.

- Det behövs ett internationellt system för spårbarhet som gör att vi som konsumenter kan lita på att fisken som hamnar på tallriken verkligen kommer från ett hållbart fiske. MSC:s spårbarhetsstandard kan nu bli tillgänglig för fler, säger Minna Epps, verksamhetschef för MSC i Skandinavien och östersjöregionen i ett pressmeddelande.
Läs mer om: MSC
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.128