23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Findus forskningspojekt: Ska ta fram ny ärta

Ett samarbete mellan traditionell växtförädling inom livsmedelsindustrin och molekylärgenetiker vid SLU, ska resultera i en ärtsort som är motståndskraftig mot ärt-rotröta.

Genom samarbetet ska det bli enklare att tidigt se vilka korsningar som är lyckade. Detta tack vare modern genteknik, rapporterar P4 Kristianstad.

I stora växthus hos Findus i Bjuv arbetar man med att på klassiskt vis korsa in resistens mot rotröta från en vild ärtsort, in i en sort som odlas i stor skala i dag.

Men det tar cirka tio att ta fram en ny ärtstort med traditionell växtförädling. För att få snabbare resultat har därför Findus tagit hjälp av forskare vid SLU. Forskarna försöker där att i arvsmassan hitta de genvarianter som är intressanta.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078|instance-web03