23948sdkhjf

Startskott för odling av jätteräkor

Under fredagen invigde landsbygdsminister Sven-Erik Bucht en pilotanläggning för hållbar odling av jätteräkor i Uppsala.
Pilotanläggningen i Uppsala startas med stöd från den svenska livsmedelssatsningen Matlandet, Europeiska fiskerifonden och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). De första räkorna beräknas vara leveransklara till sommaren.

– För närvarande pågår parallellt med uppstarten av anläggningarna en process för att ASC-certifiera odlingen. ASC är en global hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter och certifieringsprocessen av odlingen beräknas vara färdig tills när produkten kommer ut på marknaden. Avsikten är att produkterna även ska bli KRAV-märkta så snart som möjligt, säger Matilda Olstorpe, VD för Vegafish i ett pressmeddelande.

Byggnationen av en större odlingsanläggning har redan påbörjats hos Findus i Bjuv, en världsunik anläggning som beräknas stå färdig i mitten av juni. Odlingen är ett gemensamt projekt och innebär ett långsiktigt samarbete mellan Vegafish och Findus.

– Samarbetet med Vegafish ser vi som en perfekt kombination av deras kompetens inom hållbar odling av räkor och vår kompetens inom distribution, försäljning och marknadsföring. Odlingen möjliggör att vi kan erbjuda restauranger och konsumenter ett riktigt bra hållbart alternativ till hur jätteräkor odlas idag. Vi har redan noterat ett stort intresse från kunder inom och utanför Sverige, vilket visar potentialen i konceptet, säger Henrik Hjalmarsson, VD för Findus.

I anläggningen i Uppsala räknar Vegafish med att producera 10 ton jätteräkor om året. Men det behövs mer för att täcka den beräknade svenska konsumtionen. Den större odlingsanläggningen som påbörjats hos Findus i Bjuv blir den första av sitt slag i världen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078