23948sdkhjf

Sprit vår största livsmedelsexport

Absolut Vodka har en global export till över 150 marknader.
Livsmedelsföretagen presenterade i veckan ny statistik över svensk livsmedelsexport, där sprit är den största kategorin med nästan 10 procent av den totala livsmedelsexporten.

Den största enskilda produkten är Absolut Vodka som produceras i Åhus, Skåne. Åren mellan 2013 och 2014 uppgick försäljningen till nästan 100 miljoner liter med en global export till över 150 marknader. Den största marknaden är USA, följt av duty free/global travel retail, Tyskland, Kanada och Storbritannien.

– 99 procent av vår produktion går på export. Vårt långsiktiga arbete med kvalitet, innovation, kreativitet och ansvarstagande har skapat exportframgångar för svensk dryckeskultur, berättar Krister Asplund, VD på spritföretaget.

Exportframgångarna skapar även intresse för tillverkningen av Absolut Vodka. The Absolut Company tar på ett år emot 6000 svenska och utländska besökare vid ”Spritan” i Åhus som vill se och lära sig mer om produktionen av Absolut Vodka och svensk dryckes- och matkultur.

Produktionen i Åhus sysselsätter 300 anställda. Alla större leverantörer och samarbetspartners finns i närområdet och The Absolut Company sysselsätter indirekt mer 1500 personer lokalt. Absolut Vodka köper 15-20 procent av Skånes veteskörd, vilket i sin tur berör 400 bönder. Bolaget köper 15-20 procent av allt vete som produceras i Skåne.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046