23948sdkhjf

LRF tar över handlingsplan för mjölkproduktion

Ordförande: "Vill se ett första styrgruppsmöte innan midsommar."
LRF Mjölk tackade på fredagen ja till att fortsätta koordinera och samordna arbetet med den nationella handlingsplanen för svensk mjölkproduktion.

Handlingsplanen initierades i februari av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Det känns bra att se det gemensamma engagemanget för landets mjölkbönder och vi vill fortsätta arbetet i samma inkluderande anda som det har drivits av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, säger Palle Borgström, ordförande för Mjölkdelegationen på LRF, i ett pressmeddelande.

Arbetet med handlingsplanen drar igång inom kort.

– Vi tänker oss fyra projektgrupper – en som jobbar med branschåtgärder på gårdsnivå, en som jobbar med marknads- och mejerifrågor, en som jobbar med forskningsfrågor och en som jobbar med frågor som rör stöd, lagar, förordningar och föreskrifter, säger Borgström som vill se ett första styrgruppsmöte innan midsommar.

Palle Borgström anser att politikerna nu har ett viktigt vägval att göra för att den svenska mjölkproduktionen ska ha en rättvis chans att bli framgångsrik:

Antingen renodla marknadsspåret och se till att svenska bönder har samma konkurrensvillkor som resten av bönderna i Europa eller ersätta de svenska bönderna för all samhällsnytta de levererar men, inte får betalt för på marknaden.

Redan i augusti förra året tog LRF Mjölk fram ett åtgärdsprogram för att möta det allvarliga läget för mjölken. Programmet omfattar alla aktörer i mjölksektorn, från politiker och beslutsfattare i Sverige och i EU, till företag och banker. Ett av förslagen i programmet är statliga lånegarantier som kommer att finansieras med 500 miljoner kronor i regeringens budget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093