23948sdkhjf

Egen mjölk gav nytändning på Kåhögs gård

Mjölkbönderna i Sverige blir allt färre, men på Kåhögs gård rullar det på mer någonsin.
För några år sedan var lantbrukarparet Birgitta och Lars-Inge Börjesson på Kåhögs gård, cirka 1 mil öster om Göteborg, nära att lägga ner sin mjölkproduktionen. Mjölkpriset dalade och det var – och är – ett slit att varje dag, hela året, sköta mjölkningen av 90 kor. Det skriver Partille Tidning.

Sedan tre månader tillbaka säljer paret, förutom att leverera till Arla, gårdens mjölk i sin egna butiken. Pastöriserad, men inte homogeniserad. Kåhögs gårds mjölk har med andra ord samma fetthalt som den har direkt från spenen – mellan 4 och 4,5 procent.

Varje morgon står 200 liter närproducerad mjölk färdig i den lilla självbetjäningsbutiken. Vissa dagar säljer de slut på allt och får fylla på med mer. Kåhögs Gård började sälja mjölken direkt på gården i april i år. Mjölken tog slut i rekordfart och försäljningen fick en rivstart.

Birgitta Börjesson uppger för Partille Tidning att tilltaget är något av det bästa de har gjort. Dessutom ger det ­väsentligt högre inkomst per ­liter än mjölken de säljer till Arla – 10 kronor litern är kundens pris och 8,92 är gårdens vinst.

Birgitta Börjesson har jobbat heltid på Kåhögs gård i drygt 25 år, men har ingen egentlig lantbrukar­bakgrund. Maken Lars-Inge Börjessons föräldrar började driva Kåhögs gård 1953 och Lars-Inge tog över 1984. Nu driver han och Birgitta gården tillsammans med parets son och två anställda djurskötare. Förutom mjölkproduktionen har de får, men för att få verksamheten att gå runt jobbar de även en del med snöröjning, utför grävmaskinsarbeten och tar emot grupper på studiebesök på gården.

Livet som bonde är ekonomiskt utmanande. Det vet Birgitta, som också har hand om ekonomin i företaget.

– Det här med mjölkpriset gör en mer och mer deppig, säger hon till Partille Tidning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11