23948sdkhjf

Älg går hem i stugorna

"Behåll mindre, sälj mer" är uppmaningen inför årets jaktsäsong.
I måndags drog älgjakten igång i landets nordligaste län. Fram till den sista januari ska omkring 87 000 älgar fällas. Men att jägarna behåller 16 000 av 20 000 ton av det alltmer efterfrågade viltköttet för eget bruk vill Svenska Jägareförbundet råda bot på.

– Skaffa inte en frys till, sälj hellre vidare, säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig på Svenska Jägareförbundet, till TT.

Jaktorganisationen anser att en bredare spridning av vilt ökar såväl intresset som acceptansen för jakt. Att merparten av köttet hamnar i den egna frysboxen kan bero på att jägare tycker att det är för krångligt att sälja, säger hon till TT.

Att efterfrågan på älg och annat vilt är långt ifrån mättad vittnar grossisterna om.

– Framåt sommaren brukar allt vara slut. Allt säljs ut, allt går åt, säger Jörgen Persson, delägare i viltgrossistfirman Åke P, till TT.

Innerfiléer och ryggpartier går åt först, men även andra delar av älgen har ökat i popularitet.

– Jag tror att det är fler som fått upp ögonen för viltkött. Det är fler som väljer eko och till exempel älg är ett substitut som många ser som ett fritt djur. Det känns mer moraliskt rätt för vissa, säger Oskar Falck, som arbetar i köttbutiken Holmgrens i Lunds saluhall, till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125