23948sdkhjf

Restaurangbranschen kritisk till saltmärkning

Branschorganisationen Visita vill inte ha varningssymbol på mat som innehåller mycket salt.
I veckan beslutade den amerikanska staden New York att införa en varningssymbol för maträtter som innehåller mer än motsvarande 5,75 gram salt. Saltmärkningskravet gäller kedjor med 15 eller fler restauranger. Symbolen ett litet vitt saltkar mot en triangulär svart bakgrund.

Beräkningar visar att 90 procent av amerikanerna får i sig för mycket salt via maten, vilket kan kopplas till högt blodtryck, hjärtproblem och stroke.

Enligt Livsmedelsverket är också svensk mat hårt saltad.

— Och det är inte säkert att det är snabbmatsrestaurangerna som är de största bovarna. Även maten på lunchrestauranger och andra restauranger kan innehålla väldigt mycket salt, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket, till TT.

Branschorganisationen Visita tror inte på att införa New York-modellen i Sverige.

— Men det här är en fråga som vi arbetat aktivt med i tio års tid. Vi har bland annat anordnat workshops och tagit fram en broschyr, säger Sara Sundquist som är livsmedels- och miljöstrateg på VIsita.

Inte heller Anette Jansson på Livsmedelsverket är övertygad om att varningssymboler är rätt väg att gå, men vill gärna se att salthalten deklareras så att restauranggästerna själva kan välja. Hon anser dock att samarbetet med restaurangbranschen "går trögt" i frågan.

— Inom livsmedelsindustrin görs vissa försök, men inte inom restaurangbranschen, säger hon till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079