23948sdkhjf

Största spannmålsskörden på ett kvarts sekel

Lantmännen bekräftar Jordbruksverkets prognos.
I augusti gick Jordbruksverket ut med prognosen att Sverige går mot den största skörden på ett kvarts sekel, sedan 1990. Hos Lantmännen, som under en period har tagit emot 70 000 ton spannmål per dag, är det ingen som betvivlar att årets skörd är exceptionellt stor.

Under en 30-dagarsperiod har Lantmännen tagit emot 1,4 miljoner ton spannmål, vilket kan jämföras med 900 000 ton och 800 000 ton under motsvarande period 2014 respektive 2013. Totalt har 1,6 miljoner ton samlats in.

– Vi ser ut att gå mot en fantastisk skörd i år, bland annat tack vare stora arealer höstsådda grödor och goda väderförutsättningar. Vi har tagit emot så stora mängder spannmål att det motsvarar sträckan Malmö till Sundsvall om man ställer lastbilarna framför varandra, säger Johan Andersson, divisionschef på Lantmännen Lantbruk, i ett pressmeddelande.

Enligt Johan Andersson har Lantmännens förlängt öppettiderna, biffat upp kommunikationen med kunderna. Och torkarna går dygnet runt. Samtidigt innebär volymerna utmaningar.

— Vi arbetar intensivt med att skapa lagringsutrymme genom interntranporter och exportförsäljning med båt. Det stora leveranstrycket har dock inneburit långa väntetider på siloanläggningar och för gårdshämtning, vilket tyvärr är oundvikligt under ett rekordår som detta.

Men årets succéskördar är inte unika för Sverige utan är generellt för Europa i allmänhet och i synnerhet i Östersjöområdet. Det skapar lägre exportefterfrågan och prispress.

— Trots detta har vi tack vare ett väl utvecklat nätverk av kunder och handlare utanför Sverige lyckats sälja stora kvantiteter till exempelvis Spanien och Tyskland, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

I södra Sverige är skörden i princip avklarad medan det återstår omkring 50 procent i Norrland. I resten av Sverige kvarstår omkring en femtedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094