23948sdkhjf

Så ska EU stoppa matsvinnet

Matavfallet ska minska med 30 procent på tio år.
Siffrorna tenderar att variera men enligt IVL Svenska Miljöinstitutet går en tredjedel av alla mat som produceras i Europa till spillo.

Mängden avfall inom EU beräknas öka från 100 miljoner ton varje år till 120 miljoner ton, vilket har föranlett EU att agera.

Därför startas nu ett EU-projekt Refresh, som involverar 26 olika partnerorganisationer från tolv europeiska länder, och en från Kina.

Målet är att matsvinnet ska minska med 30 procent till 2025.

— Politiskt finns det ett stort intresse av att lösa den här frågan. Att minska matavfallet är en av de viktigaste åtgärderna för att minska klimatpåverkan från livsmedelssystemet, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, som tillsammans med SP Svenska Tekniska Forskningsinstitut är de svenska deltagarna, i ett pressmeddelande

Syftet med projektet är att öka förståelsen för drivkrafterna bakom matavfallet och att förbättra hållbarhetsåtgärder hos både industri och konsument. Dessutom läggs tyngd på tekniska innovationer för livsmedelsindustrin.

Refresh finansieras genom EU Horisont 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation och kommer att ledas från universitetet i Wageningen, Nederländerna. Projektet ska vara avslutat 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094