23948sdkhjf

Småländska Kaffebruket startar rosteri

Nu söker de kapital för att dra igång landets första andelsrosteri.
— Idén med rosteri har mognat under några år och nu känns det som det är dags. Faktum är att vi funderade på rosteri redan innan vår första kaffebar öppnade 2005, säger Jonny Lindroos, barista och pralinmakare hos Kaffebruket, till Food Supply.

I dag driver Kaffebruket sommarkaféet Arabusta Café Sergel i Lindshammar i småländska Glasriket och en choklad- och kaffestudio i Värnamo, där de bland annat gör praliner och har kaffeprovningar.

Kaffebruket säljer redan produkter under varumärket Arabusta men vill nu ta nästa steg och starta egen produktion. Kaffebruket kallar det för ett andelsrosteri, vilket faktiskt kan vara det allra första i hela Sverige.

— Andelsrosteri heter det för att vi vill öppna upp verksamheten mot kaffecommunityt och även tänker oss strategiska partners som delar eller hyr kapacitet. Vi har rostat kaffe i olika former under eget märke hos andra rosterier och grundproduktionen blir att ta hem denna volym.

Personerna bakom Kaffebruket och varumärket Arabusta söker nu kapital, drygt 230 000 kronor, för att kunna investera vidare, i första hand handlar det om en kafferost och kringutrustning. I jakten på pengar har Kaffebruket startat en digital insamlingskampanj, även kallat crowdfunding, för att locka investerare.

Men även med en egen kafferost kommer produktionen vara relativt blygsam.

— Även vid full produktion är volymen liten jämfört med andra smårosterier. Vi får ihop kalkylen med knappt 50 procents beläggning. I dag jobbar vi mycket med provningar och event och vi är övertygade om att det går att hitta på väldigt mycket roligt i ett rosteri, förutom just själva rostandet!

Vem ska köpa kaffet?

— Jag skulle nog säga att vår genomsnittskund idag inte inte är den redan kaffefrälsta målgruppen men är intresserad och nyfiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11