23948sdkhjf

SLU varnar för luriga hamburgare

"Nästan omöjligt att veta när en hamburgare är genomstekt", säger SLU-forskaren Sofia Boqvist, som ger handeln en känga.
Det är i praktiken omöjligt att avgöra om en hamburgare är genomstekt eller inte bara genom att titta på vilken färg den har. Det enligt forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som har undersökt hamburgare som är gjord på köttfärs förpackad i modifierad atmosfär, det vill väga gasfylld förpackning.

Enligt studien gör förpackningstekniken att köttfärsen ändrar färg avsevärt snabbare under tillagning, vilket ger intrycket att hamburgaren är genomstekt även om den inte är det.

— Köttfärs som är förpackad i modifierad atmosfär ser genomstekt ut snabbare än köttfärs som nyss är malen. Detta innebär att temperaturen är alltför låg för att avdöda eventuella sjukdomsframkallande bakterier som EHEC, säger docent Sofia Boqvist vid SLU, i ett pressmeddelande.

Hon varnar för att otillräckligt upphettad hamburgare ökar risken att bli smittad av exempelvis EHEC-bakterier och campylobacter.

— Kött och köttfärs måste hettas upp till 71 grader för att bakterier ska avdödas.

Då gasförpackad köttfärs förlänger hållbarheten med omkring åtta dagar är det en metod som blir allt vanligare.

— Tillagar man hamburgare gjord på köttfärs paketerad i modifierad atmosfär bör man även känna på konsistensen och se på köttsaftens färg för att avgöra om hamburgaren är färdig. Att förlita sig på färgen går alltså inte. Det skulle handeln kunna informera om, säger Sofia Boqvist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063