Orsaken är att politikerna vill ta krafttag mot de uppsläpp av växthusgaser som den ökade köttkonsumtionen medför. I bakgrunden finns också Livsmedelsverkets nya kostråd om en mer återhållsam köttproduktion. Det skriver Göteborgs-Posten.
Initialt är det barnen som kommer att märka projektet tydligast då merparten av måltiderna som serveras inom den offentliga sektorn sker i samband med skolluncher.
Det är framför allt konsumtionen av nötkött som ska minskas.
Inom förskoleverksamheten i staden finns också en ambition om att laga mer mat från grunden och minska matsvinnet, vilket har resulterat i att rätter som pannkakor och pizza har försvunnit från menyn.
— Vårt uppdrag är att köpa in mer råvaror och göra så mycket mat från grunden som möjligt och komma bort från halv- och helfabrikat. Därför kan vi inte laga mat som tar för lång tid. Pannkakor har till exempel utgått ur huvudmenyn, säger Fredrik Karlsson, verksamhetsutvecklare på Måltidsservice i Västra Göteborg, till Göteborgs-Posten.