23948sdkhjf

LRF kräver 1 500 kronor per mjölkko

Regeringen öronmärker 76 miljoner kronor till svenska mjölkbönder. Bara en tillfällig lindring, anser LRF som nu ställer krav på landsbygdsministern.
Beskedet från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) innebär att regeringen kommer att betala ut ett direktstöd på 96 miljoner kronor, varav 76 miljoner kommer från EU och 20 miljoner från den svenska statskassan, med start vid månadsskiftet. Under våren kommer regeringen betala ut ytterligare 56 miljoner kronor.

Läs också: 96 miljoner till mjölkbönderna

Pengarna, som innebär ungefär 5 öre mer per liter mjölk, betalas ut baserat på hur mycket mjölk den enskilde mjölkbonden levererar.

Att LRF, som högljutt stridit för krisstöd, välkomnade beskedet kom inte som en överraskning. Och responsen från intresseorganisationens mjölkproducerande medlemmar har varit positiv.

— De flesta är glada över beskedet, men vi måste komma ihåg att detta är en tillfällig lindring. På sikt måste politikerna se till att våra mjölkbönder får betalt för den extra omsorg de visar om både miljön och sina kor, säger Anna Blomberg, mediestrateg på LRF Mjölk, till Food Supply.

Därför vill LRF bland annat ha en årlig miljö- och djurvälfärdsersättning på 1 500 kronor per mjölkko.

Hur mycket pengar skulle behövas för att skapa andrum för mjölkbönderna ?

— Totalt handlar det om 152 miljoner kronor. För många kommer detta att vara en lättnad, men olika mjölkföretag har olika stora problem just nu, så det är svårt att säga.

Vilken roll har LRF spelat för att få regeringen att agera och öronmärka pengar? Hur har ni arbetat?

— Hårt arbete från LRF i kombination med ett stort konsumentstöd för mjölken har gjort att landsbygdsministern förstått allvaret. Han har också själv hela tiden varit noga med att framhålla att mjölkproduktionen är väldigt viktig för Sverige, så jag tror att både han och vi är glada nu!

Just nu pågår regeringens arbete med att utverka en ny livsmedelsstrategi. Branschen har sedan i våras uppmuntrats att komma med inspel

Hur jobbar ni för att påverka livsmedelsstrategin?

— På samma sätt som vi alltid jobbar. Med bred opinionsbildning på alla plan. För oss handlar livsmedelsstrategin främst om att se till att svenska mjölkföretagare får likvärdiga möjligheter som företagare i andra länder i vårt närområde.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078