23948sdkhjf

Mannen bakom det svenska bryggeriundret

Svante Ekelin på Humlegårdens Ekolager utsedd till Årets Ölperson.
För att starta och driva ett mikrobryggeri behövs kunskap, utrustning och råvaror som humle, malt och jäst. Det är något som Svante Ekelin, som sedan 1992 driver Humlegårdens Ekolager i Sollentuna, levererar till många av de omkring 170 mindre bryggerier som finns i landet.

Nu får han utmärkelsen Året Ölperson för sin roll i det svenska mikrobryggeriundret. I motiveringen till priset, som instiftats av ölimportören Galatea, beskrivs hans som en nyckelspelare i utvecklingen.

"Svante Ekelin har spelat en betydande roll för den svenska ölbryggningen genom att ständigt ligga i framkant med sitt sortiment. Svante har även en sann kärlek till öl och bär på en stor kunskap som han ödmjukt delar med sina kunder. Årets Ölpersons gärningar är mer aktuella än någonsin då antalet hembryggare och mikrobryggerier aldrig varit fler i modern tid. Svante Ekelin är helt enkelt bläcket i pennan som ritat om den svenska ölkartan."

Svante Ekelin tilldelas också ett stipendium på 35 000 kronor.

Tillskottet är säkert välkommet, men knappast avgörande för verksamheten. Som Food Supply tidigare har rapporterat går Humlegårdens Ekolager som tåget. På tre år har omsättningen mer än tredubblats, från 17,4 miljoner kronor 2012 till närmare 57 miljoner kronor i år (brutet sista juni).

Rörelseresultatet har följt samma trend de senaste åren, en stabil ökning med i genomsnitt 2 miljoner kronor per år sedan 2012. I år landade det på 6,1 miljoner kronor.

Juryn bestod av
Hans Nordlöv, ölexpert som arbetat på Pripps och Carlsberg
Jan-Erik ”Janko” Svensson, Ölutbildare och öldomare
Edward Blom, näringslivshistoriker
Marianne Wallberg, vd och grundare av Stockholm Beer & Whisky Festival
Jessica Heidrich, huvudbryggare på S:t Eriks Bryggeri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063