23948sdkhjf

Starbucks riskerar skattesmäll

EU-kommissionen kräver kafékedjan på mellan 166 och 249 miljoner kronor.
Luxemburg och Nederländerna måste kräva Starbucks, som är mitt uppe i en snabb etableringskampanj i Sverige, på obetalt skatt. Det säger EU-kommissionen, som har tröttnat på kafékedjans skatteplanering, skriver Dagens Industri.

Enligt EU uppgår den obetalda skatten till motsvarande mellan 166 och 249 miljoner kronor.

Kommissionen anser att de båda länderna har, genom förhandsbesked, givit Starbucks selektiva skattefördelar som kan jämföras med otillåtna statsstöd.

"Förhandsbesked som på ett konstgjort sätt reducerar ett företags skatt är inte i linje med EU:s statsstödsregler. De är olagliga", skriver EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen hoppas att utspelet, som även gäller biltillverkaren Fiat, ska få stora multinationella företag att betala mer skatt i de länder där vinsten tjänats in, i stället för att flytta utomlands och därmed undgå beskattning.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer Starbucks, som hävdar att de betalar mer skatt än andra amerikanska bolag, att överklaga.

"Starbucks uppfyller alla OECD:s regler, riktlinjer och lagar och stöder dess reformarbete på skatteområdet. Starbucks har betalat en genomsnittlig global skattesats på grovt räknat 33 procent, en bra bit över de 18,5 procent i genomsnitt som betalas av andra stora USA-bolag", skriver Starbucks enligt Reuters.

Varken Nederländerna eller Luxemburg delar EU-kommissionens uppfattning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11