23948sdkhjf

Torskkvoten minskas med 20 procent

EU:s fiskeministrar har enats om att minska kvoten på torskfiske i Östersjön med 20 procent.
Det är en nöjd Sven-Erik Bucht (s) som lägger en heldagsförhandling om nya kvoter för Östersjöfisket. Landsbygdsministern och hans europeiska motsvarigheter har bland annat enats om att minska kvoterna för torskfiske med 20 procent i hela Östersjön.

— Jag är glad att vi nu tar ett gemensamt ansvar så att vi är på god väg mot ett långsiktigt hållbart fiske i Östersjön. Detta kommer gynna vår fiskerinäring, våra kustsamhällen och tillhandahålla hälsosamma livsmedel både för oss och för framtida generationer. Även om Sverige hade velat gå längre anser jag att detta är en bra kompromiss. Vi kommer självklart att fortsätta arbeta för att vi ska nå hela vägen mot ett hållbart fiske, säger Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

Utöver torsken diskuterades sill, skarpsill, rödspätta och lax. Kvoten för skarpsill minskar med 5 procent medan det får fiskas 18 procent mer rödspätta. Laxkvoten förblir oförändrad.

— Som en särskild framgång vill jag lyfta fram kvoten för lax i Östersjön som är en prioriterad fråga för Sverige. I syfte att bland annat skydda de svaga laxbestånden har rådet tagit ett ansvarsfullt beslut om att inte öka kvoten för lax. Detta är något som vi har arbetat hårt för så jag är väldigt nöjd med just detta beslut, säger landsbygdsministern.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063