23948sdkhjf

Charkbranschen om cancervarningen

WHO klassar charkprodukter som cancerframkallande. "Samma forskningsunderlag som Livsmedelsverket baserar sina rekommendationer på", säger Magnus Därth, vd på Kött- och charkföretagen.
Under måndagen kom beskedet att Världshälsoorganisationen WHO från och med nu stämplar processat kött, som bacon, skinka, korv och pastejer som cancerframkallande. Dessutom klassificeras rött kött som "troligen cancerframkallande".

Läs också: WHO: Kött är cancerframkallande

Den nya klassificeringen grundar sig på en rapport från WHO:s avdelning för cancerforskning, IARC, vars expertgrupp bland annat konstaterar att risken att drabbas av tarmcancer ökar med 18 procent för varje 50-gramsportion processat kött du äter.

Beslutet är historiskt då WHO för första gången placerar livsmedel i samma högriskkategori som cigaretter, asbest, arsenik och alkohol.

Men Magnus Därth, vd på branschorganisationen Kött- och charkföretagen, manar till besinning.

— Vi kan konstatera att IARC:s rapport inte innebär något nytt jämfört med det underlag som Livsmedelsverket baserar sina rekommendationer på, säger han till Food Supply.

Han poängterar att Livsmedelsverket så sent som förra året uppdaterade sina rekommendationer kring rött kött utifrån samma forskningsunderlag som nu fått WHO att agera. Myndighetens råd är att äta max 500 gram rött kött och charkprodukter i veckan.

Som en reaktion på WHO-rapporten uppger Livsmedelsverket följande på sin hemsida:

" Vi tar nu med intresse del av den rapport som kommit och gör en bedömning om det eventuellt kan vara aktuellt att ändra något av våra råd kring rött kött och chark, som alltså redan idag rekommenderar en begränsad konsumtion på grund av risken för cancer".

Blev du förvånad över beskedet från WHO?

— Vi vet att IARC gör den här typen av klassificeringar, så det är i sig inget anmärkningsvärt, säger Magnus Därth.

Men det är trots allt första gången som en typ av livsmedel hamnar på samma lista som cigaretter och arsenik.

— Där är IARC också väldigt tydliga med att man, av många skäl, inte kan jämföra två ämnen som befinner sig i samma kategori. En orsak till det är att exponeringen kan variera väldigt mycket ämnen emellan, och skiljer sig även riskerna som är associerade med olika ämnen kraftigt åt.

— IARC lämnar inga rekommendationer till enskilda konsumenter utan vad de säger är att riskerna kopplade till konsumtion av charkprodukter för individen är små, men att de ökar ju större mängder man äter, vilket är precis vad Livsmedelsverket säger.

Livsmedelsverket säger nu att de ska se över sina rekommendationer efter att ha tagit del av rapporten. Hur ser du på det?

— I och med att nyligen har kommit ut med nya kostråd, baserade på samma underlag, skulle jag bli förvånad om de ändrar rekommendationerna.

Så att processat kött nu klassas som cancerframkallande kommer inte att påverka din bransch alls?

— Egentligen var det en större sak förra året, då Livsmedelsverket presenterade specifika råd för rött kött och charkprodukter.

Om processat kött hamnar på samma lista som cigaretter och alkohol ligger varningstexter nära till hands. Är det något som oroar?

— Just eftersom det inte går att jämföra olika ämnen med varandra ser jag inte hur det skulle kunna vara aktuellt.

Läs också: Chockuppgift: Korv och bacon kan få varningstext

Men cigaretter och alkohol är två sinsemellan olika produktgrupper som likväl har varningstexter båda två?

— Vi får inte glömma att IARC konstaterar att riskerna förknippade med processat kött är väldigt små, och att Livsmedelsverket säger att vi tryggt kan äta 500 gram tillagat rött kött och charkprodukter per vecka. I kött finns dessutom viktiga näringsämnen som järn, zink, selen och vitamin B12.

Food Supply har även sökt en kommentar från charkjätten HKScan, som dock hänvisar till Kött- och charkföretagen. Redaktionen väntar också på en kommentar från Svenskt Kött:s vd Maria Forshufvud.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094