23948sdkhjf

Sollefteå i mjölkuppror

Sänkt jordbruksstöd kan slå ut mjölkbönderna helt, anser kommunstyrelsen som nu vädjar till landsbygdsministern.
Om planerade jordbruksstödet genomförs kommer mjölkbönder i Sollefteå tvingas lägga ner verksamheten. Det befarar Sollefteå kommun, som i ett brev nu vädjar till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s), skriver Mittmedia.

Bakgrunden är att regeringen vill ändra stödområdena i det nationella jordbruksstödet, något som kommer att börja gälla från 2016.
Blir det sänkta jordbruksstödet, som fått grönt ljus från EU, verklighet kan stödet till Sollefteåbönder minska med 200 000 kronor er år, skriver tidningen.

Hårdast kommer bönder i Junsele och Ramsele att drabbas. Deras ersättning kommer att sänkas med mer än 60 öre per kilo mjölk, skriver Mittmedia.

I brevet vädjar kommunstyrelsens ordförande Elisabet Lassen (s) om att landsbygdsministern ska tänka om.

— Att detta, i kombination dessutom med den sänkning av avräkningspriserna för mjölk som följt i mjölkkrisens spår, hotar företagens fortsatta existens är inte svårt att förstå, står det i brevet till regeringen, skriver Mittmedia.

EU har redan godkänt förändringarna i stödområdena, som börjar gälla från år 2016. Kommunen föreslår också att regeringen, om det inte är möjligt att ändra stödområdesindelningen, ska justera stödbeloppen i de olika områdena utifrån de uppgifter som man framför i brevet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093