23948sdkhjf

Veganskt ostmejeri skalar upp

Om ett år ska Ultuna mejeri, som tillverkar ost på cashewnötter, finnas i hela Sverige.
För Cecilia Tilli gick övergången till vegankost mer smärtfritt än hon befarande. Men suget efter mejeriprodukter som ost var inte lika lätt att överkomma. Tillsammans med sin man Johen och sin syster Anna startade hon därför ett veganskt mejeri, Ultuna.

— Tillsammans med min syster Anna som är civilingenjör i teknisk biologi började jag experimentera med att göra egna produkter, och vi upptäckte att det gick att göra väldigt bra produkter baserade på vegetabiliska råvaror i stället för djurmjölk. I dagsläget producerar vi två cashewbaserade alternativ till dessertost, säger Cecilia Tilli, vd på Ultuna mejeri, till Food Supply.

Och intresset för mjölkfri ost var stort, skulle det visa sig.

— Det finns ett väldigt stort intresse både från konsumenter och butiker, och vi får väldigt många frågor om att komma till nya städer hela tiden. Det är svårt att ge någon exakt siffra, men i snitt kanske det är en nya butik i veckan som hör av sig till oss.

I början hade gänget bakom Ultuna svårt att producera tillräckligt för att stilla efterfrågan. Nu skalas kapaciteten upp. Målet är ostarna ska gå att köpa över hela Sverige inom ett år.

— I dag har vi återförsäljare i Uppsala, Stockholm, Västerås och Göteborg. Vi lägger till nya återförsäljare hela tiden och tittar även på större samarbeten på distributionssidan.

Egentligen har Ultuna inga konkurrenter, säger Cecilia Tilli.

— Våra produkter är helt unika på svenska marknaden. Det är en stor skillnad mot andra märken av veganost i och med att vi arbetar utifrån traditionella mejeritekniker med syrning och lagring, säger hon och fortsätter:

— Det handlar inte om att kopiera en specifik animalisk produkt utan om att föra vidare det matkulturella arv som mejeriprodukter bär till nya, vegetabiliska livsmedel. Vi arbetar med enkla råvaror och hantverksmässiga tillverkningsmetoder. Dessutom är produkterna ekologiska och cashewnötterna som vi använder är rättvisemärkta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062