23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Skumtomtar av med oljeberoendet

Grännaföretaget Franssons konfektyr övergår till träpellets och energiförbrukningen blir 90 procent förnybar.

På Franssons konfektyrs anläggning i Gränna tillverkas över 1 100 ton godis per år, däribland julklassikern skumtomtar. Godisproduktionen, där smet med hjälp av ånga kokas i stora tryckkärl leder till en hög energiförbrukning.

Nu överger Franssons oljepannan för träpellets. En ny panncentral ska producera ånga för tillverkningen och energi för uppvärmning av lokalerna.

— De diskussioner som förts under en längre inom miljöområdet har förstås även påverkat oss, säger Peter Fransson, försäljningschef på Franssons konfektyr, i ett pressmeddelande.

Installationen av den nya, mer miljövänliga, energilösningen påbörjas om några veckor och ska vara i gång under våren. Då oljepannan endast kommer att användas i reserv kommer andelen förnybart att hamna över 90 procent.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.062