23948sdkhjf

Fruktföretag anmäls för ekofusk mot regeringen

Uppländska företaget ska ha sålt fruktkorgar under falsk flagg till en rad myndigheter och företag.
Företagsväxter i Knivsta tog emot beställningar på ekologisk frukt och men levererade konsekvent fruktkorgar som i stället innehöll konventionellt odlad frukt. Det slår Livsmedelsverket fast och åtalsanmäler nu företaget för brott mot livsmedelslagen.

Fruktkorgarna vägde dessutom mindre än överenskommet.

"Livsmedelsverket har tillsammans med livsmedelskontrollen i Knivsta kommun, Göteborgs stad, Stockholms stad och Uppsala kommun kontrollerat företagets frukthantering. Bland annat undersöktes om kunderna fått den ekologiska frukt och den mängd de betalar för. Det visade sig finnas allvarliga brister i hanteringen. Det har sannolikt inneburit stora ekonomiska vinster för företaget särskilt då ekologisk frukt ofta är avsevärt dyrare än konventionellt odlad", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Företagsväxter ska också ha brutit mot reglerna för ekologisk produktion då de underlåtit att certifiera samtliga anläggningar som hanterar ekologiskt frukt, ett krav för att få sälja frukten som ekologisk. Enligt Livsmedelsverket har företaget inte heller anmält anläggningarna till livsmedelskontrollen, vilket är en förutsättning för att kunna registreras som livsmedelsföretag.

Bland kunderna finns, förutom företag och organisationer, även en rad statliga myndigheter. Däribland Regeringskansliet, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Västra Götalandsregionen, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Kriminalvården, Göta hovrätt och Trafikverket.

Food Supply har utan framgång sökt Företagsväxter i Knivsta.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063