23948sdkhjf

Sockerlobbyn bakom EU:s hälsoråd

Forskning som betalas av sockerindustrin kan ha påverkat den europeiska livsmedelsmyndighetens rekommendationer, uppger Ekot.
Många tunga institutioner, däribland Världshälsoorganisationen WHO, har konstaterat sambandet mellan ett högt intag av socker och viktuppgång.

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa gör en annan bedömning, och har inte inkluderat sambandet i sina hälsorekommendationer. Enligt Efsa finns det inte någon bevisad koppling mellan sockerkonsumtion och övervikt.

Men enligt en granskning som Ekot har gjort är fyra av de fem forskningsrapporter som ligger till grund för Efsa:s bedömningar finansierade av företag som inom socker-, läsk-, och godisindustrin.

Enligt Efsa är det inte viktigaste vem som betalar, utan hur studierna genomförs. Men enligt experter som SR har pratat med anser att finansieringen "troligtvis påverkat slutsatserna".

— Det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten, säger Maria Bes Rastrollo, professor på Navarrauniversitetet i Spanien, som studerat undersökningar om sambandet mellan söta drycker och övervikt, till Ekot.

Ekot har även visat att 8 av 21 personer som sitter i panelen som skriver Efsa:s sockerrekommendationer har kopplingar till företag som tillverkar och säljer produkter med högt sockerinnehåll. Enligt SR rör det sig om diverse uppdrag för bland annat Coca Cola, Pepsi, Kellogg´s och Danisco Sugar.

Läs också: Coca-Cola-chef avgår efter fettskandal
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063