23948sdkhjf

Almondy-grundare startar konkurrent

Nytt tårtbageri ska fokusera på "fritt från".
I början av 1980-talet grundade han Mandelbageriet, vad som sedan blev Almondy, tillsammans med Kent Ahlqvist. Nu startar Lennart Dahlbom upp ett nytt bageri, Swebake, i Mölndal utanför Göteborg.

Swebake vänder sig till inte mot konsument utan till den professionella marknaden. Målsättningen är att med en ny typ av tårtbas hjälpa konditorer att göra tårtor utan gluten och laktos.

— Jag har jobbat med glutenfritt i mer än 30 år och sett hur efterfrågan ökar för varje år. Men jag vet också att det inte är lätt att tillverka glutenfritt på ett konditori där man vanligtvis hanterar mjöl. När jag lämnade Almondy i början av 2013, ställde jag mig i köket hemma och började experimentera. Jag hade en idé om att göra en tårtbas som konditorn själv kunde bygga på till en vacker och god tårta, säger Lennart Dahlbom, i ett pressmeddelande.

Läs också: Danskt företag köper Almondy

Enligt den comebackande tårtgeneralen fanns det tre uppställda krav under utvecklandet av tårtbasen, bestående av sockerkaksbottnar varvade med sylt och kräm: råvarorna skulle vara naturliga, fria från gluten och laktos samt vara " minst lika god som vilken konditoritårta som helst.".

— Efter tre år har jag nu en produkt som jag är stolt över. Den är riktigt god och matchar verkligen konditorns höga standard.

Vid sin sida har han, förutom dottern Daniella Dahlbom, två tidigare arbetskamrater från tiden på Almondy. Den tidigare marknadschefen Susanna Moore och Patrik Gunnarsson, som var ansvarade för processutveckling på Almondy, är båda med om att starta upp Swebake.

— Intresset för våra produkter har varit mycket stort, konceptet är helt unikt. Vi kommer att börja sälja våra produkter genom konditori- och bagerigrossister. Säljstart i Sverige blir i april, men inom kort ska vi ut i Europa och resten av världen, säger Susanna Moore, i ett pressmeddelande.

Det nybyggda bageriet i Mölndal är 1 200 kvadratmeter stort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127