23948sdkhjf

Kamp om åkermarken

Forskare varnar för att hungern på biobränsle slår ut livsmedelsproduktion.
I Sverige, där biobränslen står för 32 procent av den använda energin, kommer råvarorna från skogs-, såg-, massa- och pappersindustri. Endast en liten del kommer från bränslen odlade på åkrar.

Annat är det på många andra håll i världen. Om de mål som FN:s medlemsländerna kom överens om under klimatmötet i Paris, att minst 10 procent av transportsektorn ska gå på förnybara drivmedel kommer, uppnås kommer det samtidigt slå hårt mot världens livsmedelsförsörjning. Det slår en amerikansk och en italiensk forskare fast i den vetenskapliga tidskriften Natures Scientific Reports.

— Vad vi får är ett livsmedelsunderskott för ungefär sjuhundra miljoner människor, sett till dagens folkmängd. När jordens befolkning vid mitten av det här århundradet når nio miljarder blir läget naturligtvis ännu värre, säger Paolo D’Odorico, professor i miljövetenskap vid University of Virginia på universitetets webbsida, enligt Dagens Nyheter.

Forskarna menar att de 4 procent som världens odlingsbara mark används till idag går till att producera biobränsle kommer att stiga om de nya målen nås, vilket skulle göra att 700 miljoner människor riskerar undernäring.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063