23948sdkhjf

Alger ska miljömärkas

"Havets gröna guld" på väg att få hållbarhetsstandard.
Intresset för alger och sjögräs växer konstant och vad som ibland kallas för "havets gröna guld" förespås få betydligt större plats inom livsmedelsindustrin.

Varje år skördas omkring 25 miljoner ton sjögräs och andra alger. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, beräknas värdet till 5,65 miljarder dollar, eller motsvarande drygt 48 miljarder kronor.

I dag domineras marknaden av vildväxande sjögräs men det anläggs hela tiden nya odlingar av sjögräs för att möta efterfrågan. Hittills saknar emellertid en gemensam standard för miljömässig och social hållbarhet, något som de globala märkningsorganisationerna MSC och ASC nu vill ändra på.

— Det är viktigt att konsumenter får chans att välja hållbart skördade växter från havet. ASC har erfarenhet av att ta fram en standard för odlad fisk och MSC för vildfångad fisk. Nu ska vi tillsammans skapa en fungerande standard även för sjögräs, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Det är inte bara i det asiatiska köket och som ingrediens i olika typer av livsmedel som alger spelar en allt större roll. Många sjögräs fyller en viktig funktion både som mat, husrum, livsmiljö och barnkammare till fiskar och andra havslevande djur, varför de ekologiska systemen inte bör störas.

— Det är bra om vi får en certifiering som gör att alger odlas och skördas på ett sätt som är hållbart för havsmiljön. Vi är för miljömärkningar som gör att konsumenter kan vara med och bidra till långsiktigt fungerande verksamheter i havet, säger Inger Melander, sakkunnig inom fiske och marknad på Världsnaturfonden WWF

Precis som när ASC:s och MSC:s standarder togs fram kommer utvecklandet av en standard för sjögräs och andra alger att utvecklas i samarbete mellan forskare, experter, näringsliv och miljöorganisationer.

— Det är viktigt att få en standard som fungerar, därför månar vi om en öppen process och bjuder in intressenter från olika håll att delta i processen, säger Minna Epps.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.057