23948sdkhjf

Grönt ljus för svenskt nötkött

Avtal om export till Japan undertecknat.
Sverige har kämpat för att få till ett exportavtal om färskt nötkött sedan 2006.

Nu har de gemensamma ansträngningarna från Livsmedelverket, Jordbruksverket, svenska ambassaden i Japan och Näringsdepartementet burit frukt. Utrikesdepartementet och den japanska ambassaden har tecknat ett avtal som möjliggör export av svenskt nätkött till Japan.

— Det har varit en lång process för att få Sverige godkänt för export av färskt nötkött till Japan och ett viktigt delmål i arbetet med att få tillträde för svenska produkter på utländska marknader, säger Åsa Kjellgren på Livsmedelsverket.

En tröskel som var tvungen att övervinnas är Japans särskilda krav på företag som vill exportera färskt nötkött till landet. Bland annat accepteras endast nötkreatur som är yngre än 30 månader.

Japanska delegationer som granskat det svenska kontroll för livsmedelssäkerhet och djurhälsa, inklusive besök på svenska anläggningar och verksamheten, har nu godkänt Sverige.

De företag som vill exportera färskt nötkött till Japan måste emellertid få sina aktuella anläggningar inspekterade av japanska myndigheter innan exporten kan påbörjas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078