23948sdkhjf

Mejerijätte anmäls

”Klockrent exempel på att utnyttja sin ställning”.
Arlas beslut att skärpa regelverket kring möjligheten för mjölkföretagare att splitleverera sin mjölk till andra mejerier har lett till att den nystartade ekonomiska föreningen Glada Bonden nu anmäler mejerijätten till konkurrensverket. Det rapporterar tidningen Lantbruk & Skogsland.

Arlas tidigare regelverk godkände en varseltid om sex veckor för mjölk som skulle splittas. De nya bestämmelserna innebär att tiden nu förlängs till fyra månader. Dessutom får totalt endast sju procent av Arlas totala invägning av ekologisk mjölk splittas.

– Det är ett klockrent exempel på utnyttjande av dominerande ställning. Det handlar bara om att kontrollera råvaran. Man tvingar de ekologiska producenterna att leverera 100 procent av sin produktion till ett pris som de inte kan påverka, menar Anders Birgersson, en av grundarna till Glada Bonden, och fortsätter:

– Arlas inskränkning i möjligheten att splittlevera kommer omöjliggöra för oss och andra aktörer att konkurrera med de större mejerierna i en tid när istället fler mejeriföretag behövs för att upprätthålla en sund konkurrens på den svenska mejerimarknaden.

Kan få betala miljonbelopp
Glada Bondens anmälan anlände till Konkurrensverket för cirka två veckor. Enligt uppgift från myndigheten läggs den nya anmälan till ett redan pågående ärende som handlar om att Arla sägs ha ett rabattsystem kopplat till volymen inköpta mejerivaror.

Om Konkurrensverkets utredning skulle visa att stadgeändringen strider mot konkurrensreglerna kan Arla åläggas att ta bort den samt betala ett vite om de inte följer åläggandet.

– Det kommer i sådant fall sannolikt handla om miljonbelopp eftersom vitet ska vara avskräckande, konstaterar Sofie Hagman, handläggare och jurist på Konkurrensverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.361