23948sdkhjf

Sverige får exportera kött till Japan

"Export av färskt nötkött till Japan och ett viktigt delmål i arbetet med att få tillträde för svenska produkter på utländska marknader".
Sverige får nu exportera färskt nötkött till Japan. Utrikesdepartementet och den japanska ambassaden undertecknade i slutet av februari ett avtal som möjliggör en framtida svensk export av nötkött till Japan. Det meddelar Livsmedelsverket.

– Det har varit en lång process för att få Sverige godkänt för export av färskt nötkött till Japan och ett viktigt delmål i arbetet med att få tillträde för svenska produkter på utländska marknader, kommenterar Åsa Kjellgrenpå Livsmedelsverket.

Arbetet för att få Sverige godkänt att exportera färskt nötkött till Japan började redan 2006, och har sedan dess drivits genom ett samarbete mellan Livsmedelverket, Jordbruksverket, svenska ambassaden i Japan och Näringsdepartementet. De svenska myndigheterna har besvarat ett flertal frågeformulär från de japanska myndigheterna.

Japanska delegationer har granskat hela det svenska kontrollsystemet för livsmedelssäkerhet och djurhälsa. Representanter från både branschen och näringen ställde upp vid inspektionerna och visade sina anläggningar och verksamheter. De japanska myndigheterna bedömde resultaten av inspektionerna som goda, vilket nu har lett till att Sverige är godkänt för export av färskt nötkött till Japan.

Japan ställer vissa krav på de företag som exportera färskt nötkött, till exempel att man endast accepterar kött från nötkreatur som är yngre än 30 månader. De japanska kraven finns listade i ett exportverifikationsprogram, EVP.

De företag som vill exportera färskt nötkött till Japan måste få sina aktuella anläggningar inspekterade av japanska myndigheter innan exporten kan påbörjas. Företag som är intresserade av att gå vidare i denna process kan kontakta Livsmedelsverket för mer information.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093