23948sdkhjf

Bucht nöjd med Asien

Kyckling och mjölkprodukter är nu på väg över den kinesiska muren.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) har ägnat många flygtimmar i sydöstlig riktning de senaste månaderna. Och enligt regeringen har resorna till bland annat Hongkong, Peking, Macau och Tokyo, givit resultat. Regeringen berömmer också Jordbruksverket och Livsmedelsverket för idogt arbete.

— Dessa exportöppningar visar på vilka möjligheter det finns för den svenska jordbruks- och livsmedelsindustrin att hitta nya marknader, när det sker på ett fokuserat sätt. Jag är övertygad om att konsumenter så långt bort som i Asien efterfrågar den höga svenska standarden på svenska livsmedel och de mervärden som följer med dessa. Nu hoppas jag att våra svenska företag drar nytta av detta och att själva exporten kommer igång så snart som möjligt, säger Sven-Erik Bucht i en kommentar.

Sedan några veckor tillbaka är det tillåtet för fyra svenska företag, Kronfågel, Guldfågel, Torsåsens Fågelprodukter och Ingelsta Kalkon, att exportera kyckling och kalkon till Hongkong, något som branschorganisationen Svensk Fågel länge arbetat för.

Läs också: De får sälja kyckling till Hongkong

Sedan förra veckan kan också fler svenska företag exportera olika typer av mejeriprodukter, inklusive ost, på den kinesiska marknaden. Att mjölkpulver nu godkänts i för export till Kina är särskild betydelsefullt, enligt regeringen.

För cirka två veckor sedan undertecknades ett avtal mellan Sverige och den japanska ambassaden som innebär att svenska nötköttsproducenter nu kan söka godkännande för export till Japan, något som sker via Livsmedelsverket.

Läs också: Grönt ljus för svenskt nötkött
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11