23948sdkhjf

Robotkocken är här

Hemlighetsfulla brittiska utvecklare är övertygade om att systemet kommer att revolutionera livsmedelsindustrin.
"Robotkocken" kallas för APRIL, vilket står för Automated Processing Robotic Ingredient Loading.

Enligt aktörerna bakom projektet, det brittiska livsmedelsteknikföretaget OAL och Lincoln University, kommer den automatiserade maskinen på sikt revolutionerna livsmedelstillverkningen i grunden. Målgruppen är inte minst tillverkare av soppa, färdigmat och såser. Enligt utvecklarna kan tekniken ge mellan 7- och 14-procentig förbättring på intäktssidan.

Hemlighetsmakeriet har varit stort. Enligt OAL beror det på det det stora kommersiella intresse som föregår den officiella lanseringen.

Hela systemet kommer att förevisas vid National Centre for Food Manufacturing, (NCFM), beläget vid universitetet, den 28 april. Då kommer även en fullskalig demonstration av en 5 ton tung robot från tillverkaren Kuka som redan är installerad på campusområdet, uppger den brittiska sajten Foodmanufacture.

Enligt Mark Swainson, forskningsledare vid Holbeach campus vid Lincoln-univeristietet, är det själva skalan på systemet som separerar APRIL från andra robotsystem. I stället för att endast användas till exempelvis förpackning uppges APRIL hjälpa till i hela produktionsprocessen.

Han menar att de automatiserade system som används i dag bygger på 20-30 år gammal teknik och metoder som gör att ingredienser riskerar att bli både överblandade och överprocessade.

— Med denna processen försöker vi efterlikna kocken i köket, fast i en storskalig automatiserad miljö. Det för med sig både personal- och produktfördelar, säger Mark Swainson, till Foodmanufacture.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093