23948sdkhjf

Fuskande företag landar miljonaffär

Fruktföretaget ska leverera fruktkorgar till två kommuner — trots anmälan om viktfusk och bluff om ekologiskt.
I december 2015 åtalsanmälde Livsmedelsverket Företagsväxter i Knivsta för brott mot livsmedelslagen. Det uppländska företaget ska ha tagit emot beställningar på ekologisk frukt men systematiskt levererat konventionellt odlad frukt till en rad statliga myndigheter, däribland Livsmedelsverket, Trafikverket och Skatteverket.

Fruktkorgarna vägde dessutom mindre än överenskommet.

Ärendet ligger nu hos polisen och åklagarkammaren i Uppsala.

Läs också: Fruktföretag anmäls för ekofusk mot regeringen

Nu har Företagsväxter i Knivsta vunnit en ny upphandling till ett värde av 1,8 miljoner kronor, uppger P4 Gävleborg. Det är Inköp Gävleborg som handlat upp fruktkorgar som från och med i april ska levereras till två kommuner, Gävle och Ovanåkers, och fem kommunala bolag.

Upphandlingen vanns trots att misstankarna om fusk med vikt och bluffen om ekologiskt innehåll var välkända.

— Man måste ju vara dömd. Det är ju först när man är dömd för ett brott som är kopplad till den sak man ska utföra som kan exkluderas från den offentliga affären, säger Johan Almesjö, förbundsdirektör på Inköp Gävleborg till P4 Gävleborg.

Johan Almesjö säger att innehållet i fruktkorgarna kommer att kontrolleras.

— Alla är uppmärksammade på den här händelsen och vet om den. Det ligger ett krav på leverantören att säkerställa att det man ska leverera kommer man att leverera. Så uppföljningen kommer att vara lite mer omfattande än vad den annars skulle ha varit här i början.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079