23948sdkhjf

Rekordförsäljning för svensk fågel

Svenskar köper allt mer kyckling. Men branschen står inför utmaningar.
Försäljningen av svensk matfågel, inte minst kyckling, har aldrig varit högre. Under fjolåret ökade försäljningen med 5,3 procent och under de senaste fem åren är ökningen 20 procent.

Rekordstatistiken presenterades i Söderköping i fredags, där branschorganisationen Svensk Fågel höll stämma.

— Det är väldigt roligt att fler svenskar väljer kyckling och kalkon från svenska gårdar. En viktig orsak är att många uppskattar det hälsosamma och goda fågelköttet. Konsumenterna väljer också aktivt kyckling med vår blågula kvalitetsmärkning. Bakom märkningen ligger åratal av hårt arbete från hela branschen, säger Maria Donis, vd Svensk Fågel, i en kommentar.

På plats under stämman var landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s), som tog med sig delar av kycklingbranschen när han besökte Hongkong, Peking och Macau i slutet av november. Resan gav uppenbarligen resultat då det för några veckor sen stod klart att Hongkong godkänner export av svensk kyckling från Kronfågel, Guldfågel, Torsåsens Fågelprodukter och Ingelsta Kalkon, något som uppskattningsvis är värt 100 miljoner kronor i ett första skede.

Läs också: De får sälja kyckling till Hongkong

— Exporten har på många sätt byggt vårt land och den kommer fortsätta att vara extremt viktig för Sverige. Ni, Svensk Fågel, sitter på en enorm möjlighet att fortsätta växa eftersom efterfrågan på kvalitet blir större och större. Ta tillvara på att ni är ett föregångsland, och framför allt, ta tillvara på att ni som bransch är föregångare, sade Sven-Erik Bucht på fredagen.

Samtidigt lyfter Svensk Fågels vd Maria Donis upp utmaningar för branschen. Hon anser att det behöver satsar en halv miljard kronor för att möta den ökade efterfrågan och att även fortsättningsvis kunna konkurrera med importerad kyckling, som är billigare.

— Trots positiva siffror står vi inför stora utmaningar. Billig importkyckling fortsätter att välla in i Sverige, inte minst inom den offentliga sektorn. Dessutom står många bönder och företag inför stora investeringar och här måste myndigheterna visa att de menar allvar med förenklingsarbetet, rättsäkerheten och viljan att styra upp konkurrenskraften, säger Maria Donis.

Läs också: Så ska Ronneby köpa svensk kyckling

På fredagens stämma valdes dessutom Jenny Andersson från Bankebergs gård, norr om Kalmar, till ny ordförande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079