23948sdkhjf

Skånemejerier blir tankstation

Utsläppen ska minska drastiskt med HVO-diesel.
Från och med januari tankar Skånemejerier sina lastbilar med HVO-diesel, ett förnybart bränsle som bland annat kan tillverkas av raps och slaktrester.

Lastbilarna, både 14 tankbilar som hämtar upp till 40 000 liter mjölk vardera och de bilar som ansvarar för leverans till butik, ska kunna fyllas med HVO-diesel på mejeriet i Malmö.

Enligt Skånemejerier innebär bränslebytet att utsläppen från transporterna minskar med 88 procent, vilket är en bit på vägen mot det uppsatta målet att minska de totala, relativa, utsläppen med 30 procent till år 2020.

— Utöver att byta till ett förnybart drivmedel som HVO var det viktigt för oss att välja det optimala alternativet. Med HVO100 slipper vi både palmolja och PFAD, säger Armina Nilsson, hållbarhetschef på Skånemejerier, i ett pressmeddelande.

Skånemejerier uppmuntrar nu även sina externa transportörer att svänga förbi Malmö-mejeriet och tanka.

— Det är smidigt för oss att kunna tanka hos Skånemejerier. Att det är bättre för klimatet är också något som vi vill vara med och bidra till. 95 procent av vår flotta går idag på HVO, säger Jonas Råstedt, vd på Tommy Nordbergh Åkeri, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078