23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Orkla flyttar tillverkning till Sverige

Mer produktion till fabrikerna i Kumla och Fågelmara när Orkla Foods stänger ner verksamheter i Norge.

Orkla Foods har fattat beslut om att avveckla verksamheten vid Gimsøy Kloster i norska Skien, som idag bland annat tillverkar Fun Light och glögg. I stället flyttar Orkla dryckesproduktionen från Norge till Sverige och fabriken i Kumla.

— Vi har diskuterat alternativ till nedläggning, men står fast vid att det är nödvändigt att flytta verksamheten för att kunna möta en allt tuffare konkurrens, säger Atle Vidar Nagel-Johansen, ansvarig för affärsområdet Orkla Food i Norge, i ett pressmeddelande.

I början av februari fick personalen veta att verksamheten eventuellt skulle läggas ned, och fick idag det slutgiltiga beskedet under ett stormöte. Sammanlagt påverkas 24 anställda av nedläggningen.

För fabriken i Kumla, där frukt- och bärprodukter under varumärken som Felix, Önos, Ekströms, Bob tillverkas innebär verksamhetesrockaden en utökning av produktionen med 13 procent.

— Vi är förstås väldigt glada över att Orkla väljer att satsa på Orkla Foods Sverige och vår anläggning i Kumla. Det är ett tydligt kvitto på att våra produktionsanläggningar ligger i framkant. Samtidigt känner vi såklart med våra kollegor i Norge. Att tvingas lägga ned en verksamhet är självklart tungt, men vi kan lova att fortsätta förse den norska marknaden med dryck på samma fina sätt som anläggningen i Gimsøy Kloster gjort, säger Patrik Andersson, vd för Orkla Foods Sverige, i ett pressmeddelande.

Ketchup och senap till Blekinge

Sannolikt kommer även en av Orklas två fabriker i Rygge, beläget mellan Oslo och Strömstad, att gå samma öde till mötes. Orkla Foods ledning aviserar i dag planer på att flytta merparten av tillverkningen av ketchup, senap och dressing till Orklas fabrik i blekingska Fågelmara, där Felix ketchup produceras.

Orkla Foods Norge vill behålla grönsaksproduktionen i Rygge, vilket på sikt ska samlas i en och samma fabrik, samtidigt som ett logistikcenter ska byggas.

— Detta kommer stärka vår samlade konkurrenskraft inom viktiga kategorier för Orkla Foods. På så vis utnyttjar vi bättre den teknologi vi har vid fabriken i Fågelmara, samtidigt som vi i Rygge kan utveckla effektiva logistiklösningar och skapa möjligheter för innovation och tillväxt inom grönsakskategorin, säger Atle Vidar Nagel-Johansen.

Idag arbetar omkring 80 personer på de två Rygge-fabrikerna, och ett slutgiltigt besked om en eventuell produktionsflytt därifrån kommer att fattas av styrelserna för Orkla Foods Norge och Orkla Foods Sverige i maj månad.

Går förslaget igenom kommer ketchup-, senaps, och dressingproduktionen att trappas ned gradvis fram till hösten 2017.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.074