23948sdkhjf

Föräldrar rasar mot lättmjölk

Lysekils kommun har fått det hett om öronen sedan skolköket övergått till lättprodukter.
I Lysekils kommun bytte kostenheten ut ett antal produkter mot lättvarianter i kommunens skolor och förskolor. Mellanmjölken byttes mot lättmjölk och numera serveras lättfil och lättyoghurt, rapporterar Bohuslänningen. Bregott ersattes med ett 70-procentigt matfett, baserat på omättade fetter.

— Det här handlar inte om att barnen ska bantas utan om att det är viktigt att minska andelen mättat fett i kosten. Tyvärr har de förändringar som vi gjorts lett till en märklig debatt på bland annat Facebook och just nu sprids massvis med uppgifter som inte stämmer, säger Lise-Lotte Svendsen, som tog över som kostchef i Lysekils kommun för några månader sedan.

Enligt Bohuslänningen har Lysekils kommun blivit kontaktade av "ett stort antal föräldrar" som varit kritiska mot förändringen.

"Jag vill att mina barn får riktigt smör eller Bregott och inte någon konstgjord kemikalieframställd produkt som margarin", står det i ett mejl till kommunen, uppger tidningen.

— Bregott är ett livsmedel som baseras på smör som är ett mättat fett, säger Lise-Lotte Svendsen, som hänvisar till Livsmedelsverkets råd om att "nyttiga oljor" bör användas i matlagningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078